Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

PATTANÁSOLÓGIA II.

PATTANÁSOLÓGIA II.
Miért pattanások, miért én? -  hangzik el ez több ezer ember szájából, amikor a tükörbe néznek. Az akné miatt a tinédzserek 95% - a, míg a felnőttek 15% - a szenved. Annak ellenére, hogy az akné egy maradandó és hosszan fennálló állapot, vannak olyan természetes hatóanyagok, amelyekkel nagyon eredményesen kezelhető. De első körben tisztázzuk, hogy mi is az az akné.

pattanás (acne vulgaris) egy olyan bőr rendellenesség, amely akkor alakul ki, mikor a szőrtüszők faggyúval vagy elhalt hámsejtekkel tömődnek el. Ez krónikus, gyulladásos, pattanásos állapotot eredményez, leginkább az arcon, vállakon, háton, mellkason és a felkaron. A pattanásokat nem szabad félvállról venni, kutatások szerint hozzájárulhat az érzelmi szorongásokhoz és válságokhoz.

A pattanások kialakulása nagyon összetett, de egy biztos, hogy a hormonoknak nagy szerepe van benne. Az androgén hormonok serkentik a bőr faggyútermelését, így a felesleges olaj és az elhalt hámsejtek beleragadnak a pórusokba. Így jön létre egy eltömődött pórus, azaz komedó. Ezek a „beragadt” fehérjék és olajok igazi táptalajai a pattanásokat okozó baktériumoknak, és sajnos ez a folyamat súlyosabb, gyulladásos folyamatokhoz vezethet. A rossz fiú a propionibacteria acnes (P. acnes), ami alapvetően mindenki bőrén megtalálható, de csak ez a rendellenes bőrállapot kedvez a szaporodásának.

Az aknéra való hajlam lehet örökletes is, a DNS-ünkbe kódolva, sokszor előfordul, hogy több generációk egymásra „örökítik” ezt a hajlamot.

2 csoportra osztjuk az aknéval érintett embereket; serdülők (25 alatt) és a felnőttek (25 év felett).

Serdülőkori akné

Ez az ifjúság 95%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben. A pubertás közeledtével a hormonok növekedésével megnő a faggyú termelés is. Az egyik ilyen hormon a már az előbb említett androgén hormon, amely alapvetően egy férfi hormon, de megtalálható a fiúkban és lányokban is. Ez okozza a túlzott faggyú termelést az arcon. Ez keveredve az elhalt hámsejtekkel, eltömíti a pórusokat, tökéletes környezetet teremtve a baktériumok szaporodásának. 

Ennek oka, hogy ez a sok felesleges faggyú mennyország a mitesszereknek, keléseknek és cisztás aknénak. A fiúk általában sokkal súlyosabb tüneteket mutatnak, mint a hasonló korú lány társaik.

Nagyon fontos a hatékony, de gyengéd bőrápolási rutin bevezetése!

Felnőttkori akné

Azt hiszed, hogy túl öreg vagy a pattanásokhoz? Nem olyan biztos! A felnőttek nagyjából 15%-a küzd vele. Annak ellenére, hogy a hormonok szintje ilyenkor már normalizálódik, a szintjük így sem állandó, folyamatosan vannak ingadozások. Ez okozhat túlzott faggyú termelést. Az állandó stressz és a hormonális változások serkentik a mellékvesék működését, ami növeli az olajtermelést, ezzel kedvezve a pattanások kialakulásának.

Míg a tinédzser kori akné tiszteletben tartja a nemek közti egyenlőséget, ez a felnőttkorban jellemzően a nőket érinti. 

A pattanások 2 típusa mutatható ki a felnőtteknél; serdülőkortól elhúzódó vagy kései akné. Az elhúzódó akné lehet folyamatos, vagy újból kialakuló, a kései akné 25 éves kor után jelentkezik olyanoknál is, akik korábban nem küzdöttek vele. Az akné tünetei már kevésbé súlyosak, kevésbé gyulladtak. Helyileg is inkább „U” alakban helyezkednek el az arcon, az homlokon és az áll vonalában, szemben a tinik T-zónájával.

Itt a gyengéd de hatékony megközelítés a legjobb; a bőr tisztítás kötelező minden korban, de gyengéd hámlasztók használata felgyorsíthatja a sejtek megújulását. 

Számoljunk le a pattanásokkal!

Az aknét soha nem szabad elhanyagolni, sok ember mindennapi és érzelmi életét is befolyásolja – ez nem játék, és foglalkoznunk kell a problémával! Nyilván nem életveszélyes, de hatással van az életminőségre és pszichológiai állapotunkra. Ez egy kezelhető állapot és az enyhébb esetek otthoni bőrápolással is karban tarthatók. A legrosszabb, ha nem veszünk tudomást róla, hiszen kezeletlenül az enyhébb esetek is súlyossá válhatnak, károsítva a bőrt és hegesedést okozva.

A legfontosabb, hogy kialakítsunk a bőrünknek megfelelő bőrápolási rutint, és ehhez minden nap ragaszkodjunk, mivel leggyakrabban a bőr tisztításának elhanyagolása okozza a bosszantó pattanások kialakulását.

A MÁDARA ACNE termékvonalában található két termék most egy szuper hatékony lemosóval bővült Az ACNE Sebum Control arclemosóban növényi alapú felületaktív anyagok gondoskodnak a gyengéd, de alapos tisztításról. A bennük található szalicil sav, teafa olaj, boróka bogyó növényi őssejt és aloe vera hatékony kombinációja fertőtlenítő hatású, kíméletes, nyugtatja a gyulladt bőr és csökkenti a pórusok méretét. Használd először a lemosó, majd a fluidot a pattanásos területeken, akár megelőzésképpen, a roll ont pedig a már kialakult pattanásokon! Végül használj egy olajmentes, könnyű hidratálót és hetente 1-2 alkalommal pedig lazíts 15 percig egy tisztító maszkkal az arcodon!

Forrás: MÁDARA N-beauty magazin

Az oldal tetejére