Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajtípus szerinti hajápolás a mosástól a formázásig

Hajtípus szerinti hajápolás a mosástól a formázásig
Az emberi haj átlagosan kb. 1,25 cm-t nő havonta, amely nemcsak a genetikai örökségtől, az életkortól, az egészségügyi állapottól és az életmódtól, de a hajápolási szokásoktól is erősen függ. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan maximalizálja a növekedést a hajtípus szerinti hajápolás, és azt is megtudhatod, mely clean termékek segítik leginkább az egyes hajformák egészséges megjelenését.

Miért fontos a hajtípusnak megfelelő hajápolás?

Habár a tökéletes tudatos hajápolási rutin kialakítása a növekedési folyamat természetes hullással járó ciklikussága miatt eleinte lassúnak tűnhet, a hajtípus szerinti hajápolásba fektetett idő és energia mindig meghozza a gyümölcsét.

A hajtípusnak megfelelő hajápolás

 • egyaránt segít fenntartani a tincsek és a fejbőr hidratáltságát,
 • csökkenti a töredezettséget,
 • maximalizálja a növekedést,
 • egészséges ragyogással tölti fel a hajszálakat,
 • minimalizálja a környezeti hatások és a hőkezelés okozta károsodást.

A textúra alapján meghatározott hajtípusoknak mind egyedi igényei és (nem hajtípus szerinti hajápolás esetén) nagyon tipikus, az adott formára jellemző problémái vannak.

Amennyiben nem vagy biztos benne, tincseid forma szerint melyik hajtípusba tartoznak, a következő hajmosás során ne használj semmilyen extra hajápolót, és hagyd levegőn megszáradni a hajad.

Ha a tükörben látott frizura

 • mindenfajta hullám és göndörödés nélkül szárad, egyenes szálú, azaz 1-es típusú,
 • enyhe S-alakban szárad, akkor hullámos, vagyis 2-es típusú,
 • jól kivehető loknikba rendeződik, hurkos, kanyargós formát vesz fel vagy különálló rugalmas kis gyűrűkből áll, a tartás mértékének megfelelően hajad göndör (3-as típusú) vagy afro (4-es típusú).

A clean beauty kozmetikumok szerepe az egészséges haj elérésében

A hajtípusnak megfelelő clean hajápolók általában natúr vagy vegyesen természetes és klinikai eredetű formulák.

Túlnyomó részben organikus növényi kivonatokat és olajokat tartalmaznak, ezért kiemelkedően gazdag tápanyag-források a haj számára. A gyártók laboratóriumi körülmények között erősítik fel a komponensek hatékonyságát, illetve kizárnak minden olyan kemikáliát vagy irritáló anyagot, amely károsíthatja a haj és a fejbőr állapotát. 

Mivel a clean termékek mentesek azoktól az összetevőktől, amelyek károsíthatják a hajat (pl. a kutikulát szárító szilikonoktól vagy a szulfátoktól), akár mindennapos használat esetén is garantáltan biztonságosak.

A legelterjedtebb hajtípusok és jellemzőik:

Egyenes szálú haj

Az egyenes (1-es típusú) haj a legjellemzőbb az europid frizurák közül. Könnyen fésülhető, kiegészítő termékek nélkül is szép fénye van, ám ezek az előnyök egyszerre hátrányok is, mert a többi hajformánál gyorsabban zsírosodik.

Habár általában bírják a strapát és ellenállók, az egyenes tincseket sem érdemes minden nap mosni, mert a túl gyakori tisztítás mindig kontraproduktív. A sok mosás hatására a fejbőr kiszárad, ezért tovább fokozódik a faggyútermelés és még feltűnőbb lesz a lelapult, zsíros kinézet.

Hullámos, S-ívet leíró haj

Ha frizurádat vegyesen hol egyenesebb, hol göndörebb tincsek alkotják, hajtípus szerinti hajápolással állandóan garantálhatók a trendi és szexi beach wavek, nélküle viszont kész katasztrófa is kialakulhat.

Míg a göndör haj a fejtetőtől kezdve 360 fokban maga köré csavarodó loknikból áll, a hullámos hajon még a szorosabb hullámok is csak 3-4 centivel a fejtető alatt kezdődnek. Ezek a könnyű gubancolódás miatt gyakrabban fésülendők, viszont hamarabb is töredeznek.

Éppen ezért a hajtípus szerinti hajápolás fókusza ilyenkor egyszerre a természetes volumennövelés, a hajvégápolás és a fésülés megkönnyítése.

Természetesen göndör és afro frizura

A göndör, maguk körül mindig 360 fokos spirálba rendeződő hajszálak rendkívül dús hatást és tartást adnak a tincseknek, de emiatt szerkezetük is sérülékenyebb. Hamarabb dehidratálódnak, érzékenyek a hőre és nagyon könnyen gubancolódnak is.

Nem véletlen, hogy ápolásuk extra odafigyelést, néha egy teljesen új hajápolási technika, azaz a Curly Girl Method (CGM) elsajátítását is igényli. 

Az amerikai fodrászmester, Lorraine Massey által kifejlesztett módszer egyszerűen beilleszthető a clean hajtípus szerinti hajápolásba, mert kifejezetten kerüli a potenciálisan káros (szilikonos, szulfátos) összetevők használatát. 

Nagyon fontos, hogy noha ezek a kategóriák általános képet adnak a hajtípusokról, mindenki haja tökéletesen egyedi és eltérően reagál bizonyos termékekre.

Az új tudatos hajápolási rutin kialakítása előtt nemcsak a hajformát, de a tincsek aktuális állapotát is érdemes figyelembe venni. A hajtípussal ellentétben a hajállapot az életmódbeli sajátosságokra is reagál, ezért szinte mindig javítható, korrigálható és megváltoztatható.

Kísérletezz bátran, hogy hajad a lehető legegészségesebben tündököljön természetes pompájában!

Így ápold hajadat a típusának megfelelően

Habár minden hajformának megvannak a jellemző problémái, a hajtípus szerinti hajápolás alapvetően mindig ugyanazokból a lépésekből áll.

1. lépés: Sajátítsd el a tökéletes hajmosás technikáját

A hajmosás gyakorisága egyénenként változhat. Nemcsak a hajtípus és a fejbőr zsírossága, de az életmód és a személyes preferenciák is befolyásolhatják. 

Ha a napirended igényli - például túl vagy egy óriási izzasztó edzésen vagy fontos üzleti találkozóra készülsz - nyugodtan moss hajat heti 2-nél többször is. A napi hajmosást viszont kerüld, mert a túl gyakori tisztítás eltávolítja a fejbőr és a haj számára esszenciális olajokat, és hajlamosabbá teheti a hajat a károsodásra.

Állítsd a víz hőfokát kellemesen langyosra, hogy ne irritálja a bőrt, de megfelelően is tisztítson. Haladj masszírozva, vakarás és kócolás nélkül a hajtövektől a hajvégekig, majd alaposan öblítsd ki a sampont.

Egyenes haj esetén használj könnyed állagú sampont, ami biztosan nem nehezíti el lelapulásra hajlamos tincseidet. Regeneráld a sérült hajszálakat a Rahua Hydration samponnal, amely nemcsak simít és fényesít, de az egyenes hajra jellemző “vattásodást” is megszünteti.

A szögegyenes frizuránál nagyobb tartással bíró hullámos haj több természetes olajat is termel, ezért gyakrabban is tisztítandó. Hajmosáshoz válassz superfoodokban és proteinekben gazdag formulát, például az EVOLVE Superfood sampont, amely baobab fehérjékkel csökkenti a gubancokat és az értékes olajok eltávolítása nélkül tisztít.

A göndör és az afro haj gyakran porózusabb, ezért nehezen szívja fel és tartja meg a mosás során bejuttatott nedvességet. A kifejezetten göndör igényekre kifejlesztett Boucléme hidratáló hajtisztító 98%-ban növényi eredetű, SLS-mentes formulával előzi meg a loknik kiszáradását.

2. lépés: Rögzítsd a hajápoló hatóanyagokat kondicionálással

A kondicionálók a hajtípus szerinti hajápolás tökéletes kiegészítői, mert magas koncentrációban tartalmazzák a haj egészségéhez elengedhetetlen hatóanyagokat.

Kondicionálni alapos öblítés után, de nem minden hajmosáskor kell. Elég egy borsónyi mennyiség, mert a zsíros hatást elkerülendő csak a fejtetőt kihagyva, a haj hosszában és végein szükséges alkalmazni.

Egyenes hajra “imádkozó kezek” (vagyis praying hands) technikával vidd fel a kondicionálót. Dörzsöld össze a terméket a két tenyeredben, majd lassan húzd végig a tincseken minden szekción megismételve. Így nagyon könnyen simíthatók a szöszösödő részek.

A rizskorpa olajat, aloe verát és avokádó olajat tartalmazó Innersense Pure Inspiration hajbalzsam tartóssá teszi a hajszálak egyenességét, miközben magas antioxidáns tartalommal semlegesíti a szabadgyököket.

Hullámos hajon alkalmazd a “gereblyéző kezek” (raking hands) metódust. Görbítsd be enyhén ujjvégeidet és a hajvégekhez érve óvatosan rázd át a tincseket, hogy az S-ív mindenhol egységes legyen. Használd a kettős funkciójú tápláló és hajformázó Rahua Voluminous kondicionálót, amely egyszerre biztosítja a gazdag ápolást és a pillekönnyű volument.

Göndör és afro tincseken használd a “nyomkodó kéz” (crunch method) technikát. Nyomkodd felfelé a vizes hajtincseket, hogy az olaj jobban be tudjon hatolni a kutikula rétegeibe. Válassz mélyhidratáló hajmaszkot úgy, hogy az első öblítés ne igazi lemosás legyen. 

Gyűjtsd össze egy lavórba a kondicionálós vizet, majd pulzáló mozdulatokkal nyomkodd vissza még egyszer a hajadba. Így a nedvesség tényleg be tud hatolni a hajszálakba és a göndörség is maximalizálható.

3. lépés: Ápold külön a hajvégeket is

A hajvégek esnek a legtávolabb az értékes olajokat biztosító fejbőrtől, ezért a haj itt kezd el a leghamarabb kiszáradni és töredezni.

A tincsek végein végzett hajtípus szerinti hajápolás segíti a hajnövesztéssel kapcsolatos célok gyorsabb elérését, mert a zárt hajvégek kevesebbszer igénylik az egészségügyi hajvágást.

Válassz olyan hajvégápolót

4. lépés: Formázás során is légy kíméletes

Hajtípus szerinti hajápolással a hajformázásról, a dús frizuráról és a hosszú ideig tartó hatásról sem kell lemondani. 

Az egyenes haj hő nélkül is könnyen formálható, ha laza fonatokat készítesz éjszakára. Reggel bontsd ki, és erősítsd a laza beach wave hullámokat az organikus cukornád kivonatból készült Rahua természetes hajformázó spray-vel, amely mindenféle ragacsosság nélkül nyújt határozott tartást hajkoronádnak.

A felül ellaposodó hullámos hajnak a legegyszerűbben egy tengeri sós hajpermettel adhatsz testet. A sós vízkristályok megemelik a fejtetőn még egyenes tincseket és egész napra laza loknikat biztosítanak számodra.

Ugyan a göndör és afro haj a hajtípus szerinti hajápolás elveit követve önmagában is szépen tart és formát ölt, még látványosabb, ha a hajtövektől kezdve szépen aprólékosan elkezded megemelni és “belőni” a fürtöket. 

A könnyed krém állagú Boucléme Seal Shield formázó magas páratartalomban is gyönyörűen definiáltan tartja a tincseket, miközben intenzíven hidratálja a szomjazó szálakat. A Rahua Control Cream Curl Styler pedig akkor is tökéletes választás, ha legmakacsabb és leglázadóbb fürtjeid megzabolázására szinte már minden mást kipróbáltál.

Hajtípusnak megfelelő hajápolás tavasszal és nyáron is

A hajtípus szerinti hajápolás kulcsa az évszaknak megfelelő hatóanyagok tudatos alkalmazása.

A nyári hajápolásban a legnagyobb kockázati faktor az erős napsütés, mert az UV-sugarak teljesen kiszáríthatják a haj külső rétegét, a kutikulát. Emellett a nagy melegben intenzívebben is izzadunk, ezért a haj alapvetően száraz fejbőr esetén is hamarabb zsírosodhat.

A strandon vagy a tengerparton pedig nemcsak a klóros és a sós víz, de a magas páratartalom is okozhat frizzinget (azaz vattásodást) a hajban. Sőt, ez a hajhullás és a gombás fertőzések kockázatát is növeli.

Keresd ilyenkor az INCI-listákon

 • a természetes növényi olajokat (pl. kókusz, argán vagy jojoba), amelyek természetes UV-védelmet biztosítanak a hajnak,
 • az aloe verát, ami a fejbőrt és a hajszálakat is hűsíti és hidratálja,
 • és a shea vajat, amely a kánikulában is segít megőrizni a haj nedvességét és rugalmasságát.

Igen, hajtípus szerinti hajápolással a leggyakoribb hibák is kijavíthatók

Habár számtalan példa alátámasztja, hogy a rövid frizura is lehet szupernőies, a drasztikus SOS változások szinte sosem hatnak jól az önbizalmunkra. 

Mielőtt a fodrászhoz rohannál, tégy egy próbát a hajtípusodnak megfelelő, clean hajápolással.

Korrigáld

 • a túl gyakori hajmosás okozta szárazságot és irritációkat kíméletes, szulfát- és szilikonmentes samponnal,
 • a túlzott hőkezelés miatt kialakuló töredezést természetes olajokkal tápláló, hővédő hajformázóval,
 • a ritka vagy nem megfelelő hajvágást azzal, hogy 6-8 hetente bejelentkezel egy szakemberhez. (Meglepő, de a rendszeres és szakszerű igazítás gyorsabb hajnövekedést eredményez.)
 • a szinte állandó gubancolódást fésülést könnyítő kondicionálóval,
 • a dehidratáció okozta fakóságot rendszeres mélyhidratáló kezelésekkel és elegendő vízfogyasztással, 
 • a túlzott kemikáliák használatát clean, hajtípus szerinti hajápolással és természetes festék alternatívákkal. 


A hajtípusnak megfelelő hajápolás segít újra beleszeretni tincseid természetes formájába.
Válogasd össze új tudatos hajápolási rutinodat a Natural Skin clean kínálatából »

Az oldal tetejére