Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így válassz biztonságos fényvédőt

Így válassz biztonságos fényvédőt
Napjainkban már köztudott, hogy a nap káros sugarai miatt szinte egész évben ajánlott a fényvédelem. Mégis rengeteg kérdés érkezik hozzánk a biztonságos fényvédelemmel, a fényvédők használatával és gyakoriságával kapcsolatban is. Ha csak egyetlen cikket olvasol a témában, ez legyen az, és máris mindent tudni fogsz a biztonságos fényvédelemről.

Miért fontos egész évben a fényvédelem? 
Milyen káros hatásai lehetnek a fényvédő nélküli napozásnak? 
Mit mutatnak az SPF jelölések? 
Hogyan használjam a különböző faktorszámú fényvédőket?
Fizikai vagy kémiai fényvédőt használjak? 
Érdemes külön fényvédőt használni arcra és testre? 
Mennyi kell használni a biztonságos fényvédelemhez?
Hogyan építsem be a fényvédőt a napi rutinba?
Milyen fényvédőt használjak zsíros bőrre?
Hogyan használjam a fényvédőt gyerekek esetén?

Miért fontos egész évben a fényvédelem? 

A fényvédelemre sokan csak az első melegebb tavaszi napon vagy akár nyaralás előtt gondolnak először, pedig az őszi és téli hónapokban ugyanúgy érdemes védeni a bőrt a napsugarak káros UVA és UVB sugarainak hatásai ellen. 

A nagyobb hullámhosszú UVA sugarak egész évben jelen vannak, a bőr mélyére hatolnak és hosszú távon is felelősek a bőr öregedési folyamataiért, a melanóma és a rosszindulatú bőrrák kialakulásáért. 

A gyönyörű, napsütötte barna bőrért ugyanakkor az rövidebb hullámhosszú UVB sugárzás felelős. Biztonságos fényvédelem nélkül azonban a bőr felszínét érve már rövid idő után leégést, bőrpírt, bőrirritációt okozhat, és a bőrrák kialakulásával is összefüggésbe hozták. 

Fontos tudni, hogy az ablaküveg ugyan kiszűri az UVB sugarakat, az UVA sugarakat ugyanakkor átengedi, ezért akkor is érdemes használni fényvédőt, ha egész nap ablak mellett, napernyő vagy fa alatt ülsz vagy autóban utazol. 

Az UVB sugarak nyáron a legintenzívebbek. Az UVA sugarak azonban az év minden időszakában jelen vannak, ezért az őszi és téli hónapokban is érdemes fényvédőt használni. Sportoláshoz, túrázáshoz is különösen fontos a fényvédő használata, vagy huzamosabb ideig tartózkodsz a szabadban. 

Tudtad, hogy a hó és a jég is visszaveri az UV sugarakat és a magasabb tájakon akár meg is közelítheti a nyári napsugárzás intenzitását? 

Natural Skin tipp: ha nem akarsz külön nyári és téli fényvédőt használni, válaszd a MOSSA 365 Days minősített fényvédőjét

Milyen káros hatásai lehetnek a fényvédő nélküli napozásnak? 

A napfénynek rengeteg pozitív hatása van az életünkre. Segíti a D-vitamin termelést, jó hatással van a hangulatunkra és fontos szerepet játszik az alvási ciklus szabályozásában és a melatonin termelésben is.

A biztonságos fényvédelem célja ezért nem a napfénynek való kitettség megszüntetése, hanem a fentiek alapján megvédeni a bőrt a káros UVA és UVB sugarak ellen, és megelőzni a bőröregedés idő előtti jeleinek kialakulását. 

A fényvédő nélküli napozás káros hatásai:

 • idő előtti bőröregedés
 • kisebb-nagyobb ráncok
 • hiperpigmentáció
 • szeplősödés
 • megereszkedett bőr
 • bőrszárazság
 • leégés
 • herpesz
 • polimorf fényérzékenység (viszketés, csalánkiütés, apró piros pöttyök stb.)
 • melanóma
 • bőrrák stb.

szinezett_fenyvedo

Mit mutatnak az SPF jelölések? 

Az SPF, az angol Sun Protection Factor rövidítése. Azt jelöli, hogy az adott fényvédő 2 mg/cm2 vastagságban való használatával hányszor több ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, mintha nem használnánk fényvédőt. 

Ha tehát fényvédelem nélkül kb. 10 perc alatt égnél le, akkor SPF 30-as fényvédővel a napozás ideje 10x30, azaz akár 300 percig is kitolható lenne.

A képlet azonban mégsem ennyire egyszerű. Most jön a csavar.

Hogyan használjam a különböző faktorszámú fényvédőket?

A fényvédő választásakor az SPF faktorszám mellett a bőrtípust is érdemes figyelembe venni. 

A 6 különböző árnyalat közül Európában a 2-es és 3-as a leggyakoribb. Az 1-es típusba a nagyon fehér bőrű, szőke vagy vörös hajúak tartoznak. A világosabb 2-es típus fényvédő nélkül kb. 5-10 perc alatt ég le. A 3-as bőrtípus ezzel szemben 10-20 percig is a napon tartózkodhat anélkül, hogy pirulni kezdene a bőre. SPF 30-as fényvédő használatával ez esetben egy világos bőrszínű napozó 150-300 percig, egy bézs bőrtípusú pedig akár 300-600 percet is biztonságosan eltölthet a szabadban. 

A gyakorlatban csak nagyon kevesen alkalmazzák az ajánlott 2 mg/cm2 vastagságban a naptejeket, ezért érdemes az így kapott értéket 3-mal elosztani. Így a fenti példánál maradva 2-es bőrítus esetén legfeljebb 100 percig, 3-as bőrtípus esetén pedig 200 percig tartózkodhatunk napon leégés nélkül. 

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az SPF faktorszám csak az UVB elleni védelmet jelöli. Érdemes viszont UVA ellen is védő naptejet választani, hogy ne csak a leégés, de a bőröregedés ellen is védjük a bőrt. Háttérinformáció, hogy az UVA jelölés csak abban az esetben szerepelhet a csomagoláson, ha a fényvédő UVA védelme legalább az UVB védelem ⅓-át eléri.

Biztonságos fényvédők UVA és UVB szűrőkkel »

Fizikai vagy kémiai fényvédőt használjak? 

A fényvédőkben használt szűrők 2 félék lehetnek: fizikai (ásványi) vagy kémiai szűrők. 

A fizikai szűrőket tartalmazó fényvédők
A fizikai fényvédők cink oxid vagy titán dioxid tartalmukkal szinte védőpajzsot képeznek a bőr felszínén és az UV sugarakat visszaverve, fizikailag akadályozzák meg, hogy a mélyebb rétegeibe hatolva károsítsák a bőrt.

A fizikai fényvédők nem szívódnak fel a bőrön keresztül. Ez az előnyük a hátrányuk is egyben, mert sokan éppen azért nem szeretik, mert vékony, fehér réteget hagyhatnak a bőrön. 

Natural Skin tipp: Használj színezett fényvédőt, így biztonságosan és láthatatlanul véd a káros UV sugarak ellen. 

A Natural Skin kínálatában azonban már számos ásványi fényvédőt is találsz. 

mossa_365_fenyvedo
Fontos tudni, hogy a fizikai fényvédők vízzel érintkezve lemosódnak a bőr felszínéről, így fürdés, erőteljes izzadás után mindenképpen újra kell őket kenni.

A fizikai fényvédők nano típusai bár könnyebben kenhetők, a véráramba kerülve csak nehezen ürülnek ki a szervezetből, és gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. Mindenképpen érdemes ezért nanorészecskéket nem tartalmazó fizikai/ásványi fényvédőt választani.

A kémiai fényvédőkről
A kémiai fényvédők a bőrbe felszívódva elnyelik az UV sugarakat és azokat hővé alakítják. Bár a felkenésük könnyebb, és ez az előnyük a hátrányuk is, mert olyannyira felszívódnak, hogy egyes összetevők pedig még napokkal a fényvédő használatát követően is kimutatható a vérben. 

A Natural Skin kínálatában azért is támogatjuk inkább a fizikai és ásványi fényvédőket, met  a kutatások szerint egyes kémiai szűrők használata beavatkozhat a hormonrendszer működésébe és allergiás reakciókat is kiválthat. 

Tudtad? 
Hawaii-on 2021. január óta tilos oxibenzont és az oktinoxátot kémiai szűrőket tartalmazó fényvédők használata, mert bizonyítottan károsítják a tengeri élővilágot.

Érdemes külön fényvédőt használni arcra és testre? 

Mi a Natural Skinnél a célzott és tudatos bőrápolásban hiszünk. 

Az arc finomabb, érzékenyebb bőre jobban ki van téve a nap káros UV sugarak hatásainak, miközben vékonyabb és érzékenyebb, mint a test többi része. Ugyanakkor az allergiás reakciók és a komedók, pattanások megjelenése is sokkal inkább az arcbőrt érinti. 

Az arcbőrödre érdemes ezért mindig a bőr aktuális típusának megfelelő fényvédőt választani, ami így könnyen szinkronba hozható a hidratálóval és a sminkkel is. 

Mennyit kell használni a biztonságos fényvédelemhez?

Az aktuális ajánlások alapján az arcra, nyakra, dekoltázsra kb. 1 teáskanálnyi, míg az egész testre kb. 2 evőkanálnyi fényvédő használata javasolt. 

A nap folyamán a felkent fényvédő hatékonysága csökken, így az SPF érték alapján időnként érdemes ismételten bekenni a bőrt. Különösen igaz ez, ha mindenképpen napon kell tartózkodni a legerősebb sugárzásnak kitett órákban - 11 és 15 óra között- , fürdés vagy erőteljes izzadást követően. 

Hogyan építsem be a fényvédőt a napi rutinba?

A fényvédőt egyszerűen beépítheted a napi bőrápolási rutinodba, egyetlen szabály van: mindig utoljára vidd fel a bőrre. 

Ha olyan fényvédőt választasz, ami hidratáló is egyben, akkor a hidratálást nyugodtan kihagyhatod a napi rutinból. Az SPF30-as színezett hidratálók mellett pedig akár az alapozót is elhagyhatod.

Fontos tudni, hogy a különböző SPF értékű kozmetikumok hatékonysága nem adódik össze. A fényvédelem mindig a legmagasabb SPF értéknek megfelelő lesz. Ha tehát egy SPF 10-es hidratáló mellett és egy SPF 30-as fényvédőt is használsz, az SPF 30-as védelemmel kalkulálhatsz.

A fényvédőre bátran sminkelhetsz is, de érdemes előtte 10-15 percet várni, amíg teljesen felszívódik és eloszlik a bőr felszínén. 

Milyen fényvédőt használjak zsíros bőrre?

Zsíros bőr esetén mindenképpen kiemelten fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő fényvédőt használj. 

A rosszul megválasztott fényvédővel nemcsak zsírosan fénylő lesz a végeredmény, de a komedogén összetevők miatt több akné, pattanás és mitesszer megjelenésével is ronthatod az összképet. 

Hogyan használjam a fényvédőt gyerekek esetén?

Gyerekek esetében különösen körültekintően fontos a biztonságos fényvédő kiválasztása. 

 • válassz inkább nagyobb faktorszámú fényvédőt
 • kerüld a kémiai fényvédők használatát
 • 11 és 15 óra között kerüljétek a közvetlen napfényt 
 • fürdő után rendszeresen kend újra a bőrüket
 • erős napsugárzás esetén kalappal, fehér pólóval is védd a bőrt a káros UV sugarak ellen

Gyermekkorban azért is kiemelten fontos a fényvédelem, mert a kutatások szerint a nap okozta bőrkárosdások akár 80-a is gyermekkorban keletkezhet, és felnőttkorban is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki bőrelváltozások.

Biztonságos fényvédőt keresel? Kezdd ITT »

A Natural Skin biztonságos fényvédői között könnyedén megtalálod a bőröd aktuális állapotának megfelelő textúrát. Garantáljuk a kimagasló, prémium minőséget, és hogy a termékek nem tartalmaznak vitatott összetevőket, egyetlen állaton sem tesztelték őket, sem alapanyagaikat és a környezetünkre sincsenek káros hatással. 

Az oldal tetejére