Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

8 tévhit és valóság a természetes és natúr parfümökről

8 tévhit és valóság a természetes és natúr parfümökről
Az élet alapja a légzés, amellyel akarva-akaratlanul apró illatmolekulák milliói jutnak vérkeringésünkbe. Szaglórendszerünk a nap 24 órájában keményen dolgozik, hogy ezeket már az illat tudatos érzékelése előtt, a másodperc törtrésze alatt azonosítsa. A cikkben eláruljuk, miért is nem mindegy, hogy milyen illatokkal vesszük körbe magunkat, és tabuk nélkül részletezzük, mire számíthatsz, ha hagyományosról természetes parfümre váltanál.

Mit jelent a tiszta, természetes parfüm?

Habár molekulárisan a természetes aromákkal azonos szerkezetűek, a szintetikus illatanyagok olyan szintetizált molekulákból állnak, amelyek erősebbé teszik a laboratóriumban előállított illatokat. A hagyományos parfümök tömeggyártása is így lehetséges, mert mindig ugyanolyan minőséget és azonos illat-végeredményt garantálnak.

Azonban a szintetikus parfümök tartósságáért és “egyértelműségéért” általában nagy árat kell fizetni. Tudtad, hogy egy-egy objektíven kellemes illat eléréséhez akár 100 vegyi anyag kombinálása is szükséges lehet?

Éppen ezért fejfájást, allergiát, bőrirritációt vagy akár olyan hormonális problémákat is okozhatnak, amelynek tünetei lehet, hogy nem most, de 20-30 év múlva jelentkezhetnek.

A natúr parfümök teljesen természetes, gondosan válogatott alapanyagokból készülnek. 

Környezet- és emberbarátak, ezért kerülik a ritka vagy védett nyersanyagok használatát. Semmilyen potenciálisan egészségre káros összetevőt, így mesterséges tartósítókat sem tartalmaznak. Ezek helyett a természetes parfümök készítői leginkább a különleges feldolgozási módszerekben hisznek.

Más-más aromát eredményez

 • az enfleurage-eljárás, amely általában bársonyosabb és gazdagabb,
 • és a vízgőz-desztilláció, amely inkább a tiszta és egyértelműbb szaglási élményért felel.

A természetes parfümök intenzitása nemcsak a felhasznált nyers összetevők mennyiségétől, de a kinyerési módszertől is nagyban függ. Sőt, akár két elméletben azonos, de eltérő lelőhelyen szüretelt alapanyag is más-más illathoz vezethet.

Milyen összetevőket tartalmaz és miket nem?

Gyakori probléma, hogy hiába keresed a kozmetikumok INCI-listáin az illatért felelős összetevőket. Az illatanyagok listája jogilag üzleti titoknak minősül, ezért nem kötelező őket feltüntetni. 

Pedig egy-egy ‘fragrance’ vagy ‘parfum’ szócska mögé bújtatott vegyi anyag már több nemzetközi szervezet szerint is vitatott egészségügyi hatásokkal jár.

Sőt, a halántéklebenyben elhelyezkedő, hosszú távú emlékezetért felelős amigdala idegsejt-képződmény akár a gyerekkorunkban érzett illatokat is képes felidézni. Tehát ne játsszunk vele felelőtlenül.

A természetes parfümök előnye, hogy szuper nyitottak az összetevőket illetően. A legnagyobb natúr parfüm gyártók hisznek abban, hogy ugyanolyan jogod van tudni, milyen összetevők vannak a parfümödben, mint az ételedben.

Az átláthatóság és a biztonságra törekvés a szívük csücske, ezért csak prémium minőségű illóolajokkal, esszenciális olajokkal, tiszta növényi kivonatokkal, virágvizekkel és maximum természetes búza-alkohollal dolgoznak.

Nem tartalmaznak potenciálisan egészségkárosító vegyületeket, mint például

 • szintetikus tartósítószereket,
 • mesterséges színezékeket,
 • szintetikus illatrögzítőket,
 • szárító hatású denaturált alkoholokat,
 • hormonháztartást befolyásoló parabéneket,
 • allergizáló ftalátokat,
 • GMO-összetevőket,
 • irritatív benzaldehidet,
 • szédülést okozó kámfort,
 • szem- és légúti irritációt fokozó etil-acetátot,
 • köhögést serkentő benzil-acetátot,
 • fosszilis energiahordozókat,
 • petrolkémiai származékokat,
 • endokrin rendszerre ható alapanyagokat,
 • vagy bármely más, parfümök formulázásánál egyébként is nélkülözhető dolgokat.

8 tévhit és valóság, avagy mire számíts, ha természetes parfümre váltasz

1. tévhit: A natúr parfüm mindig visszafogottabb

Épp ellenkezőleg! A természetes parfümök nemcsak a szirmokat, de a felhasznált növény teljes illatspektrumát tartalmazzák. Így a kapott élmény a hagyományosnak akár a tízszerese is lehet.
A tapasztalatok szerint a hagyományos parfümök után eleinte meglepő a natúr illatok komplexitása, de a bőrön szépen letisztulnak és hamar harmonikussá válnak. 

Az akár 20-30 nyers alapanyagból egészen misztikus és elemi kreációk születhetnek, amelyek végül nemcsak személyiségeddel állnak majd szoros kapcsolatban, de az egyes évszakokhoz, napszakokhoz, hangulatokhoz és az életkorodhoz is könnyen igazíthatók.

2. tévhit: Ugyanazok az illatok választhatók, mint a szintetikus szegmensben

A mesterségesen előállított illatanyagok olyan régóta az életünk részei, hogy szinte elhitetik velünk, hogy jól ismerjük egy-egy virág illatát. Pedig a szintetikus aromák gyakran teljesen mások, mint természetbeli megfelelőik. 

Tudtad, hogy a ma ismert, desszertekben használt “banán íz” a mára már gombás fertőzés miatt kihalt Gros Michel banánfajta alapján készült? Ezért érezzük teljesen másnak, mint a valódi gyümölcsöt. 

A natúr parfümök is hasonlóak. Nem ennek vagy annak a virágnak a másolatai, hanem a valóságot tükrözik. Így nemcsak illatukkal hatnak ránk, de a bennünk zajló élettani folyamatokat is aktívan befolyásolják.

3. tévhit: A természetes parfümök csak divatkiegészítők

“(...) az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről. Aki ura a szagoknak, az uralkodik az emberi szívek fölött is.”

- Patrick Süskind

Akár természetesek, akár mesterségesek, az illatok konkrét fizikai folyamatok elindítói a testben.

Míg a kiválasztó szervek egy idő után túltelítődnek a szintetikus összetevőkkel, addig a natúr parfümök alapanyagai akár gyógyító hatásúak is lehetnek. 

Nem véletlen, hogy a tiszta illóolajokat évezredek óta használják terápiás célokra, mert intenzíven csökkentik a stresszt és javítják a hangulatot, miközben a lelket és a testet is ellazítják. Számos természetes parfümöt már az ájurvédikus orvoslás is elismer.

4. tévhit: Érzékeny bőrön ezeket sem érdemes használni

Egyes hagyományos parfümök a permetezett területen csípős, viszkető érzést, de belélegezve akár légszomjat és szédülést is okozhatnak.

Habár egy idő után a test minden vegyületet képes megszokni, miért várnád meg szervezeted vészjelzéseit?

A természetes parfümök extra érzékeny bőrre is tökéletesek, mert a kizárólag natúr összetevők használata nem okoz bőrallergiát vagy irritációt. Bárhol és amikor csak akarod alkalmazhatók.

Más parfümökhöz hasonlóan az illatos natúrkozmetikumokat is az IFRA (International Fragrance Association) vizsgálja. Az IFRA szabványok gondoskodnak róla, hogy az egyes anyagok a tudományos ajánlásoknak megfelelő módon és mennyiségben kerüljenek a termékekbe, így minimalizálva az allergia kockázatát.

Fontos, hogy ennek ellenére allergiapróbát mindig végezz, és csak azután kezdd el használni a választott illatot. Vigyázz magadra, mert helyetted ezt nem tudja más megtenni.

5. tévhit: Ha máson nem tetszik az illat, magadon sem fogod szeretni

Orrunk ösztönösen működik, a párválasztást, a vásárlói döntéseket, a fajfenntartást és a túlélést is segíti.

A szaglóreceptorok túl komplexek ahhoz, hogy teljesen megértsük a működésüket. Kb. négyszázezer különböző szagot milliárdszoros hígításban is képesek azonosítani, a másodperc töredéke alatt milliónyi idegi impulzust dolgoznak fel. 

Útközben az illatmolekula által kiváltott ingerhez a természetes parfümöt viselő ember bőrének sajátos illatmolekulái és az elkerülhetetlen környezeti szagok is csatlakoznak, ezért az orr egy kicsit mindig manipulálja az érzelmeinket.

A legjobb, ha a kérdéses natúr parfümöt döntés előtt magadon is kipróbálod, amit a legegyszerűbb és leggazdaságosabb formában 1-2 ml-es mintákkal és felfedező szettekkel tudsz megtenni.

6. tévhit: Egy adott természetes parfüm összes üvegcséje azonos illatú

A természetes anyagok idővel némileg változnak, és minden betakarításnak megvan a maga sajátossága.

Hasonlóan a borszürethez, ez a natúr parfümök csábításának és élményének a velejárója.

7. tévhit: A natúr parfüm évekig ugyanolyan marad

A hagyományos parfümök felbontás után akár 5 évig is ugyanolyan minőségűek. 

A természetes parfümök eltarthatósága valamivel rövidebb, de cserébe a használati ciklus során az adott összetevők különböző mélységeit mutatják meg. Így mindig izgalmasabbá válnak és viselés közben szinte veled együtt fejlődnek.

8. tévhit: A természetes parfümök ára és értéke nincs összhangban

A természet erőforrásai végesek, ezért a natúr parfümöket a hagyományosnál általában sokkal kisebb mennyiségben állítják elő. A gyártók nem pazarolják az értékes alapanyagokat, rögtön EDP (eau de parfum) vagy extract (akár 38%-os illatkoncentrációjú) kivonat töménységben gondolkodnak.

A formulák stabilitását nem segítik szintetikus összetevők, így a gyártási folyamatok is időigényesek és aprólékosak. 

Ráadásul néha az is előfordul, hogy az adott évben nem sikerül megfelelő alapanyaghoz jutni. A gyártók ilyenkor sem engednek a minőségből, akkor inkább nem készítenek új illatot. Ezért a természetes parfümök használata igazán exkluzív élmény. 

Így válassz természetes parfümöt

A teljesen természetes összetevők kémiai összeférhetetlenség nélkül kombinálhatók. Ez nagyon kreatív illatokat eredményez, ezért mindig számíts valami váratlanra.

Az összetevők nem lineárisak, napközben folyamatosan fejlődnek. Máshogy viselkednek az első felfújáskor és pár óra elteltével, illetve a bőr hidratáltsági szintjétől függően is más-más fej-, szív- és alapjegyek lehetnek hangsúlyosak. Ezért a végső döntés előtt lehetőleg több különböző alkalommal is viseld az adott natúr parfümöt.

Fontos! Teljes kiszerelés megvásárlása előtt rendelj inkább mintákat vagy discovery szettet, mert a már felbontott és kipróbált természetes parfümöket nem áll módunkban visszavásárolni vagy kicserélni!

Natúr parfümök vadonatúj luxus szemlélettel: itt a HERETIC

Körülöttünk minden finomított, könnyű aromákban illatozik, így orrunk szinte elfelejti, mit jelent az egyediség. A HERETIC egy luxusmárka, amely belépő a szenvedélyesen buja és komplex természetes parfümök világába.

A kézzel készített növényi illatkollekciók zúzott és őrölt formában tartalmazzák az erőteljes növényi anyagok minden részét. Bemutatják a természet érzéki oldalát, dinamikusan kiemelve a virágok és a fák csiszolatlan változatát. A szirmok lágyságát a szárak zöldes friss illata és a markáns “földszag” teszi vagánnyá és felejthetetlenné.

Az érintetlen földi szépség nemtől független, funkcionális illatokban jelentkezik, amelyek a hozzáadott organikus, GMO-mentes cukornád-alkohol miatt túlérzékenység esetén is biztonságosak.

Te melyiket választod?

 • a mindent elsöprő csábítást hozó, afrodiziákumokkal telített Scandalwood-ot?
 • a Dirty Hinoki palackba zárt japán erdei fürdőt?
 • vagy a kreazivitásra ösztönző, buja Florgasm természetes parfümöt?

Versatile Paris: natúr parfümök illatveszteség nélkül

A hétköznapi múzsák által ihletett Versatile Paris illatok az emlékekre fókuszálnak. A tenger sós jegyeivel, a reggeli cappuccino illatával, és a fülledt nyári éjszakák kólás-popcornos aromáival életed különböző szakaszaiba repítenek vissza.

Kiemelkedően magas, 30-38%-os koncentrációval biztosítják, hogy környezetedben mindenki elsőre megjegyezze őket. A roll-on kialakítás pedig segít, hogy használat közben pontosan oda jusson az illatból, ahová szánod.

Mandula- és búzaolaj alapúak, ezért ezeket a természetes parfümöket az érzékeny- és tetovált bőrűek, valamint a kismamák is biztonsággal használhatják.

Vissza a természetbe és út önmagadhoz az OBVIOUS illatokkal

Nem attól lesz több valaki, ha drága illatot visel.

Az OBVIOUS natúr parfümöket az önismeret, a hitelesség keresése és a természethez való kapcsolódási vágy inspirálta, amely a mindennapok könnyed örömét idézi.

A bohémságot fokozza, hogy a márka kifejezetten ajánlja a különböző illatok rétegezését. A pézsmás Un Musc és a citrusos Un Fleur d’Oranger kombinációja csak egy a 22 egyedi illatjavaslat közül, amely garantálja, hogy az utcán, a tömött metrón, a munkahelyen és a nyaraláson sem fogsz találkozni pontosan ugyanezzel az illattal.

Abel Odor: ahol a természetes parfüm és a közösség ereje találkozik

A 100%-ban természetes Abel Odor parfümök kompromisszumok nélkül, biológiailag lebomló, környezetbarát illatanyag-alternatívákkal növelik tudatosságodat és csökkentik biológiai lábnyomodat.

Frances Shoemack korábbi borász és Isaac Sinclair parfümkészítő szerint a natúr parfümök a művészet az etika és a természettudomány metszéspontjai.

Hitvallásuk, hogy mi vagyunk az a generáció, akik még megfordíthatják a klímaválságot, de ehhez most kell cselekednünk. 

A jó ügy érdekében bevételeik 1%-át különböző szervezeteknek adományozzák:

 • az édes pezsgős, lédús mandarinos és sós tengeri cyan nori megvásárlásával az új-zélandi Fenntartható Parti Körzetek nonprofit szervezetet,
 • a pikáns virágos pink iris-szel, 
 • és az orientális és naplementés illatú cobalt amberrel is a Plastic Soup Foundation-t támogatod.

Most már szinte mindent tudsz a természetes parfümökről, de az illatutazás még csak most kezdődik.
Válogass a top Natural Skin parfümminták és felfedező szettek közül most!

Az oldal tetejére